Onderzoek NS

Het onderzoeksproject Hemopex NS

 

bijwerkingen aanverwante geneesmiddelen

Nefrotisch syndroom (NS) kan vele oorzaken hebben, maar als het bij kinderen optreedt, is de oorzaak meestal onbekend.Behandeling met geneesmiddelen (bv prednisolon ) is mogelijk, maar prednisolon en aanverwante geneesmiddelen hebben met name op de kinderleeftijd ongunstige bijwerkingen. Bovendien komt het NS soms terug en het is onduidelijk hoe het komt dat deze patientjes dan weer opnieuw eiwit uitplassen. Het uitplassen van eiwit wat vaak gepaard gaat met oedeem (vochtophoping in het lichaam) is een belangrijk kenmerk van NS. Het algemene idee is dat er in het bloed een stof circuleert die het filtersysteem in de nier doorlaatbaar maakt voor eiwitten die in het bloed aanwezig zijn.

 

eiwitten uitplassen

Het Hemopex NS project bestudeert zo’n stof  in het bloed (hemopexine), die bij patiënten een verhoogde activiteit blijkt te hebben als de patiënten eiwit uitplassen. Als NS met succes wordt behandeld met prednisolon en de patiënten geen eiwit meer verliezen, is hun hemopexine activiteit weer normaal. Hemopexine in actieve vorm blijkt een enzym te zijn waarvan we in het laboratorium aangetoond hebben dat het nierweefsel kan aantasten. Toegediend aan proefdieren (laboratorium ratten) kan hemopexine ook NS bij deze dieren veroorzaken.

Het project beoogt om alle chemische en biologische eigenschappen van gezuiverd hemopexine in kaart te brengen. Met name ook op welke manier de verhoogde activiteit van
deze stof geremd kan worden. De bedoeling is om er achter te komen of alternatieve behandelwijzen ontwikkeld kunnen worden om NS bij kinderen onder controle te krijgen en hopelijk te genezen, door bv toediening van hemopexine remmende middelen.

© Martine Delcour - 2012