Blog

Onderzoek NS en Stress…

By on oktober 6th    /    Blog    /    0 Comments

Vanaf de eerste dag van dit schooljaar doet Sem mee aan een onderzoek. Het onderzoek is gericht op Nefrotisch Syndroom en stress. Bij veel kinderen is het verloop van de ziekte afhankelijk van stress. Is een kind gespannen voor zijn verjaardag, een toets of bijvoorbeeld Sinterklaas, dan kan er een terugval van de ziekte optreden. Het zogenoemde Recidief. Met dit onderzoek willen ze vaststellen hoeveel invloed stress daadwerkelijk heeft op Nefrotisch Syndroom.

Sem maakt dus deel uit van dit onderzoek en dat houdt in dat we elke dag zijn urine moeten testen (dat deden we toch al), iedere dag een dagboek met Sem moeten bijhouden, 4 dagen speeksel moeten verzamelen (op 3 stressdagen zoals bijvoorbeeld de 1e schooldag en 1 rustdag) en af en toe een vragenlijst moeten invullen die bestemd is voor de ouders. We hebben inmiddels al twee keer een dag speeksel verzameld en dat ging prima. Het dagboek van Sem lukt helaas niet iedere dag. We vergeten het af en toe en in ons, of eigenlijk Sem’s geval, heeft stress weinig tot geen invloed op zijn gestel. Vandaar dat we daar de afgelopen 4,5 jaar niet erg mee bezig zijn geweest en het nu dus best even wennen is dat we daar wel elke dag even tijd aan moeten besteden.

We zijn zeer benieuwd wat er uiteindelijk uit het onderzoek zal komen. En…of Sem inderdaad weinig stress blijkt te hebben 🙂

  

Leave a Reply

 

© Martine Delcour - 2012